March 25, 2020

Peisagist sau grădinar?

În România când spui că ești Peisagist părerile oamenilor sunt împărțite în cei care știu, cei care-ți vor spune că ești grădinar și cei care habar n-au cu ce te ocupi.

Peisagistul este un este un specialist multidisciplinar care are studii universitare de licență. Școlarizarea începe cu bazele istoriei grădinilor și a teoriei arhitecturii peisajului, continuă cu noțiuni de estetică și cu elemente de concepție, trecând prin geometria descriptivă, compoziție, toate închegate prin desen, cuprinzând noțiuni de geografie și științe precum agrometeorologia, pedologia, dendrologia, botanica, fiziologia plantelor, ecologia și nu în ultimul rând studiul urbanismului, al materialelor de construcții și al irigațiilor.

Chiar dacă facultățiile de peisagistică au o acoperire foarte bună în ceea ce privește materiile studiate, partea practică a meseriei este deseori neglijată de către absolvenți, aceștia având tendința să se ocupe în principal de concepție și proiectare, mai puțin de amenajare și aproape deloc de întreținerea spațiilor verzi pe care le-au creat. Din această cauză există o poartă deschisă pentru cei care practică servicii de întrețineri pentru spații verzi, din care unii n-au bază teoretică și nici măcar pasiune. Cel mai rău lucru rezultat din această practică este că spațiile ajung să fie întreținute de oameni care nu știu ce viziune a avut Peisagistul la momentul amenajării, drept urmare evoluția în timp a peisajului poate să fie haotică.

Aș numi grădinar este acel om pasionat care deși nu are studii de profil și nici prea multe cunoștiințe teoretice, a ales să practice această meserie din plăcere și necesitate. Acești oameni au deseori experiență practică bogată, provenind din medii rurale, știind să se ocupe de diferite plante, să taie pomi fructiferi, să tundă arbuști, să planteze, să semene și să cosească. Aptitudinile lor s-ar îmbogății dacă ar face echipă cu un Peisagist sau ar lucra sub îndrumarea sa.

La rândul meu am fost deseori numit grădinar și nu-mi displace acest lucru. Activitatea pe care o am în prezent se desfășoară mai mult pe teren, muncind fizic, amenajând și întreținând grădini, din această cauza mulți oameni cu care am colaborat nici nu au știut că eu eram Peisagist.

Din păcate și-n acest domeniu, ca în multe altele, s-au strecurat o grămadă de oportuniști. Oameni care nu au o pregătire de specialitate, n-au experiență și nici măcar pasiune, dar au avut șansa de a întemeia o afacere și practică servicii de grădinarit pentru beneficiile financiare. Odată cu boom-ul imobiliar și migrarea populației la case, mai toți oamenii au ajuns să dețină spații verzi mai mici sau mai mari, cu nevoi de amenajare ori întreținere și astfel cererea pentru aceste servicii a crescut semnificativ. S-a creat un cadru perfect pentru ocupația Peisagistului și-n prezent cererea este mai mare ca oferta.

Consider că este important să se cunoască diferențele între ocupația Peisagistului și cea a Grădinarului, cât și a celorlalți lucrători în grădini, delimitarea reală făcându-se prin pregătirea universitară si experiența profesională a acestora, cu un plus de pasiune și dedicare.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *