Află ce contează

Întrebări frecvente despre grădină

Despre trandafiri

Î: Cum se pregătesc trandafirii pentru iarnă?

La ieșirea din vegetație, la final de octombrie, tufele de trandafiri se tund la aproximativ 40-50 cm. Speciile de trandafiri care se comercializează și plantează la noi sunt deobicei rustice. Asta înseamnă că se adaptează și rezistă bine la solurile și clima de la noi. Spun asta pentru că deseori văd trandafiri mușuroiți în grădini, deși aceste plante rezistă foarte bine în sezonul rece. Cea mai întâlnită situație în care un trandafir suferă iarna, se petrece în momentul în care datorită temperaturilor ridicate, mugurii pornesc în vegetație și la scurt timp temperaturile scad, iar acei muguri mor.

Î: Cum se taie trandafirii primăvara?

Când suntem siguri că sezonul rece a trecut putem începe tăierile de formare la tufele de trandafiri. În primul rând se vor scurta ramurile până la o înălțime de cca. 40 cm. Concomitent se vor înlătura de la bază ramurile uscate și cele crescute spre interiorul tufei. La final coroana trebuie să aibă un aspect aerisit și plăcut.

Î: Cum se taie trandafirii în perioada de vegetație?

Trandafirii se taie în sezonul cald după fiecare înflorire, în acest mod se stimulează formarea de noi muguri florali. Tăierea se face pe lujerii cu flori ofilite, deasupra unui mugure bine definit. La momentul tăierii trebuie să se aiba în vedere păstrarea proporțiilor pentru a avea o tufă bine formată.

Despre gazon

Î: Cum se face însămânțarea gazonului?

Însămânțarea gazonului se face atunci când se dorește înființarea unei peluze. Pentru ca această procedură să reușească trebuie urmați câțiva pași simpli.
În primul rând trebuie să se țină cont de sezon. Semințele de gazon germinează cel mai bine primăvara și toamna. În al doilea rănd este nevoie ca terenul să fie bine pregătit. Dacă este vorba de-o suprafață neplantată, pregătirea terenului constă în săparea, mărunțirea și nivelarea acestuia. Următoarea etapă este cea a împrăștierii uniforme a semințelor de gazon, în mai multe treceri și direcții. Semințele așternute se acoperă cu pământ, nisip sau substrat special pentru gazon, după care se tasează și se udă temeinic, zi de zi până la răsărire.

Î: De câte ori se tunde gazonul?

După părerea mea tunderea gazonului o dată pe săptămână este ideală, dar poate să se facă și-o dată la 2 săptămâni. Frecvența tunderii diferă de preferința fiecăruia, de perioada anului și de rata de creștere.