“PEISAGIST, Ă (<fr.) s. m. și f. Cineva care îți rezolvă o problemă pe care nu știai că o ai într-un mod pe care cel mai probabil nu îl înțelegi. Vezi și vrăjitor sau magician” – Diana Culescu.

Lăsând gluma la o parte, Peisagistul este profesionistul care a absolvit studii de specialitate in domeniul arhitecturii peisajului (licență sau master). În România sunt mai multe facultăți care organizează studii pentru acestă profesie, pregătind ingineri cu specializarea în arhitectură peisageră: Secția de Peisagistică a Facultăților de Horticultură din cadrul Universităților de Științe Agronomice și Medicină Veterinară din București, Timișoara, Cluj, Iași și în alte Universități din Craiova, Oradea și Târgul Mureș. Studii de acest tip se mai organizează și la Facultatea de Urbanism din cadrul Universității de Arhitectură și Urbanism “Ion Mincu” din capitală, iar titlul oferit este cel de urbanist cu specializarea în arhitectura peisajului.

Pe website-ul Facultății de Horticultură din București, descrierea specializării se face astfel: “această specializare este acreditată șipregătește ingineri peisagiști cu o instruire completă științifică, artistică, tehnică și managerială, în domeniul conceperii, creării, conservării, ameliorării și gestionării diferitelor categorii de peisaje; abordarea problematicii educației peisagistice se face în mare măsură, din perspectiva ecologică si biologică a intervențiilor în mediul natural, a folosirii și manevrării factorilor naturali în crearea sau transformarea peisajelor și a anticipării consecințelor și evoluției în timp a acestora”.

Peisagistica este o artă și-o știință în același timp. Specialiștii pregătiți în această manieră au capacitatea să analizeze peisajul, să-l conserve, să-l protejeze prin strategii de management, dar să și intervină asupra lui prin noi amenajări. Peisagiștii au o responsabilitate deosebită deoarece, dincolo de conservarea sau modificarea peisajului, aceștia lucrează cu natura, care se află într-o continuă evoluție și schimbare, care influențează și este influențată de către mediul înconjurător și care prin evoluția sa în bine sau în rău influențează atât oamenii cât și viața lor.

Prin urmare aflăm că Peisagistul nu este un simplu grădinar sau lucrător în grădini, floricultor sau absolvent al unor cursuri de formare cu scurtă durată și că, datorită complexității sale, peisagistica poate părea o școala grea, dar pregătește studentul în cel mai serios mod, pentru o meserie vocațională deosebit de frumoasă.

Peisagiștii din România s-au unit în Asociația Peisagiștilor din România – AsoP, aceasta având mai multe filiale regionale după cum urmează: Filiala Teritorială București-Ilfov, Filiala Teritorială Vest, Filiala Teritorială Nord-Vest. Printre cele mai importante misiuni ale acestei asociații au fost acelea de a sprijini exercitarea, reglementarea, recunoașterea și promovarea profesiei de Peisagist, pe plan național și internațional. Datorită demersurilor făcute de această asociație ocupația de PEISAGIST, a fost introdusă în nomenclatorul Clasificărilor Ocupațiilor din România (COR) cu următorul cod: COR 216202.

În această fotografie sunt prezenți o parte din membri AsoP România. Imaginea datează din martie 2018, de la finalul primei ediții a Conferinței Naționale a Asociației Peisagiștilor din România ce a fost organizată la Cluj, cu ocazia împlinirii a 20 de ani de la înființarea specializării “Peisagistică” în România și la 15 ani de la prima promoție de absolvenți.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *